Een website maken, wat kost dat nou in 2024?

Een website maken wat zijn de kosten?

Het bepalen van de kosten voor het maken van een website vereist zorgvuldige overwegingen. Voordat je de kosten kunt inschatten, is het essentieel om je behoeften, doelen en budget duidelijk in kaart te brengen. Denk na over of je zelf een website wilt maken voor maximale controle en minder kosten, of dat je liever een professional inhuurt zodat al je zorgen uit handen worden genomen.

Door offertes aan te vragen bij verschillende webdesignbureaus krijg je wat meer inzicht in de kosten en mogelijkheden. Echter: de kosten kunnen enorm verschillen. Dit heeft te maken met factoren zoals de complexiteit van het ontwerp, de gewenste functionaliteiten, de gebruikte technologieën en het niveau van maatwerk. Naast de website ontwikkelingskosten heb je ook nog andere kosten die je moet incalculeren waaronder ontwikkeling, hosting, domeinregistratie en onderhoud. Want of je nu zelf aan de slag gaat of je website laat maken door een webdesignbureau, geld kost het sowieso.

In deze Onyx Blog ga ik de verschillende kosten en overwegingen bespreken, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk: zo kun je een website (laten) maken die aan je verwachtingen voldoet, binnen je beschikbare budget.

Soorten websites en kosten

Niet elke website is hetzelfde. Elke website is anders, heeft een andere doelgroep en andere functionaliteiten nodig. Of je nu een persoonlijke blog wilt starten, een online winkel wilt opzetten, of je bedrijf online wilt presenteren, de keuze voor jouw type website brengt andere opties, mogelijkheden en vereisten met zich mee. En natuurlijk kunnen de kosten per soort website enorm verschillen. In dit gedeelte bespreken we enkele populaire soorten websites en geven we een globaal overzicht van de geschatte kosten om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Blog: Een blog is een platform voor het delen van persoonlijke gedachten, meningen, en expertise over verschillende onderwerpen. De kosten voor het opzetten van een blog kunnen relatief laag zijn, variërend van €100 tot €500 voor een basisontwerp en installatie, tot wel € 1000 of meer voor aangepaste functionaliteiten.

eCommerce (webshop): Een eCommerce-website, oftewel een webwinkel, maakt het mogelijk om producten en diensten online te verkopen. De kosten voor het bouwen van een eCommerce-website variëren sterk, afhankelijk van de schaal en complexiteit. Een eenvoudige webwinkel kan beginnen vanaf €1000, terwijl een uitgebreid eCommerce-platform kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

WordPress: WordPress is een veelzijdig platform dat kan worden gebruikt voor verschillende soorten websites, waaronder blogs, bedrijfswebsites en eCommerce. De kosten voor het opzetten van een WordPress-website variëren vanaf €500 terwijl een uitgebreide website kan oplopen tot duizenden euro’s, waarbij thema’s, plug-ins en maatwerk weer extra kosten met zich meebrengen.

Shopify: Shopify is een populaire oplossing voor het bouwen van eCommerce-websites met ingebouwde functies voor winkelbeheer. De kosten voor een Shopify-website variëren van €29 tot €299 per maand, afhankelijk van het gekozen abonnement, plus eventuele extra kosten voor thema’s, plugins(apps) en transactiekosten.

Landing Page: Een landingspagina is een enkele webpagina ontworpen voor een specifiek marketingdoel, zoals het verzamelen van leads of het promoten van een product. De kosten voor het maken van een landingspagina variëren van €100 tot €1000, afhankelijk van het ontwerp en de functionaliteiten.

Portfolio: Een portfolio-website is bedoeld om creatieve werken, zoals kunst, foto’s, en projecten te presenteren. De kosten voor het opzetten van een portfolio-website variëren van €300 tot €1000, afhankelijk van het niveau van maatwerk en de complexiteit van het ontwerp.

Bedrijfswebsite: Een bedrijfswebsite vertegenwoordigt een bedrijf online en biedt informatie over de producten, diensten en natuurlijk contactgegevens. De kosten voor het bouwen van een bedrijfswebsite variëren sterk, maar beginnen gemiddeld bij €1000 voor een basisontwerp en functionaliteit, met toenemende kosten voor meer geavanceerde functies en maatwerk.

Het is belangrijk om op te merken dat deze kostenramingen slechts indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals ontwerpcomplexiteit, de gewenste functionaliteiten, en de gekozen ontwikkelaar of webdesignbureau. Het is raadzaam om een grondig onderzoek te doen en offertes aan te vragen om een realistisch beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke project.

Hoe kom ik aan een website?

Je wilt graag een website. Voor jezelf, of voor je bedrijf. Maar je weet niet waar en hoe je moet beginnen. Er zijn twee opties: zelf een website maken, of een website laten maken. Welke optie je kiest, hangt af van verschillende factoren.

Wanneer maak je zelf een website?

 • Je hebt een klein budget
 • Je hebt enige kennis van het maken van websites
 • Je hebt voldoende tijd voor je project
 • Je wilt de volledige controle over je website

Wanneer schakel je een professional in?

 • Je hebt een ruim budget
 • Je hebt weinig tot geen kennis van het maken van websites
 • Je wilt je kostbare tijd voor andere zaken gebruiken
 • Je hebt specifieke, complexe eisen
 • Je wilt het onderhoud van je website graag uitbesteden aan een professional

Optie 1: Website zelf bouwen

Zelf een website bouwen biedt tal van voordelen, waaronder volledige controle over het ontwerp, de inhoud en de functionaliteiten. Door zelf aan de slag te gaan, kun je je creativiteit de vrije loop laten en een website creëren die volledig aan jouw visie voldoet.

Zelf een website maken kan kosteneffectief zijn, vooral als je een beperkt budget hebt en geen extra kosten wilt maken voor het inhuren van een professional.

Echter, zelf een website bouwen heeft ook nadelen. Het vergt tijd, toewijding en er is een leercurve om de nodige vaardigheden te verwerven. Het proces kan frustrerend zijn, vooral als je technische problemen tegenkomt waarvan je niet weet hoe je ze moet oplossen. Daarnaast loop je het risico dat de kwaliteit van het ontwerp en de functionaliteit niet voldoen aan professionele normen, wat van invloed kan zijn op de gebruikerservaring. Ook loop je het risico dat je belangrijke aspecten over het hoofd ziet, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO) en responsief design, wat de effectiviteit van je website kan beperken.

Een website builder gebruiken

Het gebruik van een website builder zoals Wix, Squarespace, of Shopify biedt een alternatieve benadering voor het bouwen van een website, waarbij je niet helemaal vanaf nul hoeft te beginnen. Met een website builder krijg je toegang tot gebruiksvriendelijke tools en sjablonen die het proces van het maken van een website vereenvoudigen. Je hebt geen uitgebreide kennis van coderen of webdesign nodig om aan de slag te gaan met een website builder, aangezien de meeste platforms drag-and-drop interfaces bieden waarmee je elementen eenvoudig kunt toevoegen, bewerken en verplaatsen.

Voor- en nadelen van een website builder

Voordelen:

 • Je hoeft niet te leren coderen; je maakt gebruik van drag-and-drop-functies
 • Snelle en eenvoudige manier om een professioneel ogende website te maken
 • Kosteneffectief voor mensen met een beperkt budget
 • Ingebouwde functies voor hosting, beveiliging en onderhoud
 • Toegankelijkheid voor gebruikers met verschillende technische vaardigheden

Nadelen:

 • Beperkte flexibiliteit en maatwerkopties in vergelijking met handmatig coderen
 • Lay-out opzet kan beperkt zijn, wat kan resulteren in een minder unieke website
 • Kosten kunnen op de lange termijn toenemen naarmate meer geavanceerde functies of upgrades nodig zijn
 • Mogelijke beperkingen in zoekmachineoptimalisatie en responsief design
 • Je bent afhankelijk van de functionaliteiten en beperkingen van het gekozen platform

Wat zijn de kosten van een website builder?

Hier is een overzicht van de prijzen voor Shopify, Wix en Squarespace. Let op dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van eventuele wijzigingen in abonnementen of aanbiedingen:

Functies / AbonnementenShopifyWixSquarespace
Basisabonnement$39/maand€20/maand$17/maand
Gemiddeld abonnement$92/maand€29/maand$24/maand
Geavanceerd abonnement$399/maand€149/maand$36/maand

Houd er rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de gewenste extra functies. Het is raadzaam om de officiële websites van Shopify, Wix en Squarespace te raadplegen voor de meest recente prijsinformatie en details over hun abonnementen.

Website builder: bijkomende kosten

Wanneer je gebruik wilt maken van een website builder, moet je rekening houden met de volgende opties voor bijkomende kosten.

 1. Domeinnaamregistratie: Als je een eigen domeinnaam wilt gebruiken moet je mogelijk extra betalen voor de registratie van de domeinnaam. Sommige website builders bieden een gratis domeinnaam bij bepaalde abonnementen.
 2. Extra functies en add-ons: Bepaalde geavanceerde functies of add-ons, zoals e-commercefunctionaliteit, online betalingen, marketingtools en extra opslagruimte, kunnen extra kosten met zich meebrengen bovenop het basisabonnement.
 3. Transactionele kosten: Als je een e-commercewebsite hebt en online betalingen accepteert, moet je mogelijk transactiekosten betalen aan de website builder of aan het betalingsverwerkingssysteem dat ze integreren.
 4. Designsjablonen en thema’s: Sommige website builders bieden gratis thema’s, maar voor premium sjablonen of thema’s kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.
 5. Ondersteuning en klantenservice: Voor uitgebreide ondersteuningsopties en toegang tot klantenservice kunnen extra kosten in rekening worden gebracht, afhankelijk van het niveau van ondersteuning dat je nodig hebt.
 6. SEO-optimalisatie en marketingtools: Sommige website builders bieden geavanceerde tools voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en marketing, maar deze zijn vaak alleen beschikbaar bij een duurder abonnement of als add-ons met extra kosten.

Website maken met WordPress

WordPress biedt een krachtig platform voor het maken van websites. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van de optie gratis hosting, maar als je gebruik wilt maken van alle features en mogelijkheden is zelf (laten) hosten de beste oplossing.

Zelf doen vs. laten doen:

Een WordPress website maken kan je zowel zelf als door een professional laten doen. Het zelf doen biedt volledige controle over het ontwerp, de inhoud en de functionaliteiten, maar vereist technische kennis en een flinke tijdinvestering. Aan de andere kant kan het laten maken door professionals zorgen voor een professioneel resultaat zonder je te hoeven mengen in de technische aspecten.

Gratis vs. self-hosted WordPress:

WordPress is beschikbaar in twee varianten: de gehoste versie op WordPress.com en de self-hosted versie via WordPress.org. WordPress.com biedt gratis websites met beperkte functionaliteiten en brandingsopties. WordPress.org biedt meer vrijheid, maar vereist dat je zelf de hosting regelt. Het is belangrijk om je wensen te evalueren bij het kiezen tussen gratis en self-hosted opties.

Globaal kostenplaatje WordPress website

Hierbij heel globaal wat de kostenoverwegingen zijn per websitetype. In deze tabel gaan we ervan uit dat je met je WordPress website een bedrijfspagina, blog of webwinkel wilt opzetten. Nul euro kosten houdt in dat je het zelf doet, of geen gebruik maakt van betaalde features.

KostenoverwegingenBedrijfspaginaBlogWebwinkel
Domeinnaam (jaarlijks)€6 – €25€6 – €25€6 – €25
Hosting (maandelijks)€4 – €15€4 – €15€4 – €100
Thema’s€0 – €200€0 – €200€0 – €1200
Plugins€0 – €250€0 – €250€0 – €1000
Onderhoud€0 – €35 p/maand€0 – €35 p/maand€0 – €140 p/maand

Optie 2: Website laten bouwen

Niet elke website is hetzelfde, daarom kunnen de kosten voor het laten maken ervan sterk variëren. Maar wat komt er nu bij kijken en wat zijn nu eigenlijk de gemiddelde kosten? Laten we eens een kijkje nemen naar de diverse aspecten van het laten maken van een website en de bijbehorende kosten.

Website laten maken: Een overzicht

Het laten maken van een website kan variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type website, de complexiteit, en wie je inschakelt voor het werk.

Type websiteGemiddelde kosten
Eenvoudige WordPress site€750 – €2.500
Professionele website€2.500 – €10.000
Grote complexe website€5.000 – €15.000
Template-installatie€250 – €500
Eigen WordPress website€15 p/maand (hosting)

Voordelen van het laten maken van een website:

 • Bespaart tijd en energie: Professionele ontwerpers hebben de kennis en tools om sneller en effectiever te werken.
 • Ervaring en expertise: Krijg toegang tot ervaren teams met specialistische kennis.
 • Kwaliteit en professionaliteit: Professionele websites zijn vaak van hogere kwaliteit en gaan gepaard met een verbeterde gebruikerservaring. Dit in combinatie met maatwerk zorgt voor een unieke website.

Nadelen van het laten maken van een website:

 • Kosten: Het laten maken van een website kan duur zijn, vooral voor grotere en complexere projecten.
 • Minder controle: Je moet vertrouwen op de expertise van anderen voor het ontwerp en de ontwikkeling van je website.
 • Mogelijke onverwachte kosten: Je kunt te maken krijgen met extra kosten tijdens het ontwikkelingsproces, vooral als er wijzigingen of toevoegingen nodig zijn.
Wat zijn de kosten van het laten maken van een website? En wat kost dat nou?
* Bijlage is gemaakt met AI door flatart.

Conclusie

Er valt veel over na te denken bij de beslissing om een website zelf te maken of om er een te laten maken door een professioneel webdesignbureau.

Je hebt misschien grootse plannen voor je website. Misschien droom je van alle mogelijke toeters en bellen, complexe programmering, schitterende designfuncties en interactieve elementen – maar vergeet niet om realistisch te blijven en haalbare doelen voor jezelf te stellen als je net begint.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de kosten sterk kunnen fluctueren, afhankelijk van het type website en de gekozen benadering. Of je nu een eenvoudige blog, een uitgebreid e-commerceplatform, of een professionele bedrijfswebsite wilt opzetten, de kosten lopen uiteen van enkele honderden tot tienduizenden euro’s.

Zelf een website bouwen biedt controle en kosteneffectiviteit, maar vereist veel inzet en technische vaardigheden. Aan de andere kant biedt het inschakelen van professionals snelheid, expertise, en kwaliteit, maar kan het gepaard gaan met aanzienlijke kosten en minder directe controle over het proces.

Een realistische voorbereiding, met begrip van potentiële kosten en overwegingen, stelt je in staat een weloverwogen beslissing te nemen bij het maken van je website. Of je nu kiest voor zelf bouwen of uitbesteden, een goed doordacht plan en realistische verwachtingen zijn de sleutel tot het creëren van een website die voldoet aan je behoeften en binnen je beschikbare budget past.

Website toch laten uitbesteden?

Benieuwd naar wat ik kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

CMS keywords linkbuilding logo en huisstijl lokaal Lokale seo seo technische seo tips uitbesteden webdesign webshop website WordPress zoekwoorden